Godt Webdesign

Kodeordet for godt webdesign er : enkelthed

Det slår mig gang på gang, at sider der er enkelt opbygget, er dem jeg i længden synes bedst om. Selvfølgelig bliver jeg også imponeret over fantastiske Flash sider, hvor alt kører rundt og gerne i takt til et groovy drumbeat. Imponeret JA - men var det meningen med min søgen på internettets utallige websites? Nej - det er selvfølgelig information der er det primære sigte med en hjemmeside , at blive klogere på et givent emne ikke imponeres!
Det er ikke fordi, jeg har et religiøst forhold til flash hjemmesider ... fanden har skabt meget men formodentlig ikke flash-sider. De har deres berettigelse, men ønsker du et flash-site, er jeg nok ikke den rette til at hjælpe.

Enkelthed hvad er så det?

Først og fremmest er det ikke så nemt at svare på! Men det vigtigste er nok, at man nemt kan komme til de informationer, man leder efter. Øjnene skal ikke hvileløst vandre rundt på siden imellem tonsvis af information. Billeder der hopper og skifter farve i et væk, Google-annoncer for et helt andet slags produkt, eller et fly der kommer ind fra venstre og fortæller at: "Star Tour er STØRRE, hurtigere og billigere". STOP det! Lav pæne enkelte sider med "luft" omkring sidens informationer. Brug billeder der "hjælper" teksten, vis et firma-logo eller brug billeder som lidt krydderi til designet. MEN lad for Gud skyld være at overklistre hjemmesiden med billeder.... med mindre det er et billedgalleri!

Godt webdesign bag skærmen!

Godt webdesign foregår også bag skærmen. Og nej - ikke der hvor vi fleste af os gemmer vores "lednings-helvede" og nullermænder. Her tænker jeg selvfølgelig på kodningen af hjemmesiden. Din nye hjemmeside skal overholde standarderne beskrevet af W3C. Tjek din hjemmesides HTML her i W3C´s HTML Validator ...... fik du "grønt flag", var siden valid? Hvis nej, så er det tid til at tage fat i din webmaster og på en bestem men venlig måde fortælle: "Det er en ommer!" Du vil have en ordentlig kode. En kode der viser din dyrt betalte hjemmeside rigtigt på alle browsere og som kommer frem i søgemaskinernes søgeresultater.

Desværre er der stadig webmastere, der mener, at bare siden ser OK ud i Internet Explorer (IE), så er den hellige grav velforvaret. Godt nok er der rigtig mange, der bruger Microsofts internet browser, men det er lang fra alle.... og disse "alle" bliver der flere og flere af. Folk køber Mac computere, andre installerer linux styresystem på deres PCer. Men ikke mindst er der rigtig mange, som har opdaget Opera, Safari, Chrome og Mozilla Firefox browsere, der på den måde giver Internet Explorer baghjul. Alle disse mennesker skal da også have glæde af din hjemmeside! Et godt webdesign skal selvfølgelig vise hjemmesiden korrekt på alle disse browsere!

"Nå, ja men min side er et CMS, så den behøver ikke validere" - VRØVL! Ovenstående bliver jo ikke mindre sandt af, at din hjemmeside er bygget op i et CMS. Før du overtager og betaler dit nye CMS, skal du selvfølgelig sikre dig, at alle sider validerer.

Når jeg laver sider i Drupal eller Joomla, er næsten alle sider valide. Selvfølgelig er mit template og almindelige tekstsider valide, men enkelte sider med specielle funktioner er desværre ikke. Her tester jeg altid siden i Internet Explore, Opera, Safari, Chrome og Mozilla Firefox. Er alt OK, tja, så må jeg desværre nøjes med denne hjemmestrikkede godkendelse. Faktisk tjekker jeg alt, hvad jeg laver i disse browsere. Internet Explorer oveni købet i flere versioner.
Udover at koden skal være valid skal hjemmesidens kode og design opbygges på en måde, så siden er søgemaskinevenlig . Læs om: søgemaskineoptimering og kampen om 1. pladsen.

Skærmstørrelse og skærmopløsning - webdesignerens mareridt!

Hvor stor er din skærm?
Er det en 12", 15", 17", 19", 20", 22" -skærm? Eller noget helt andet.
Er din skærmopløsningen sat til: 640x480, 800x600, 1024x768, 1280x1024, 1600x1200 eller en hel anden opløsning?
Browser du på internettet med din mobiltelefon, siger du - altså på en skærm der ikke er større end en tændstikæske prydet med Tordenskjold.

Skal et godt webdesign tage højde for alle disse skærme og skærmopløsninger? Det korte svar er: JA, det bør det gøre! I dag taler man om Resposive webdesign, et webdesign der vises korrekt på alle skærmstørrelser og medier. Om du benytter din IPhone, Ipad eller kæmpe fladskærms TV, så skal webdesignet holde!

Godt Webdesign inkluderer ikke hjemmeside designet med tabeller!

I gamle dage, altså for nogle få år siden, var metoden til at positionere hjemmesidens elementer på ved at indsætte dem på strategiske steder ved hjælp af tabeller. Ofte var der brug for en mængde tabeller og celler for at få et tilforladeligt resultat. Om det var godt webdesign, ved jeg ikke, men det var metoden.
Hjemmesider kunne blive ganske umulige at vedligeholde og gennemskue med tabeller i tabeller i tabeller ......nogle celler fletter man så sammen for at gøre forvirringen total - men som sagt det var metoden.
Et andet problem med tabel-hjemmesider var og er, at de ofte blev søgemaskine uhensigtsmæssige.
I dag er vi heldigvis forbi tabel-hjemmesiderne. Ved hjælp af CSS og DIV- og SPAN-containere kan vi nu positionere elementerne på hjemmesiden. Desværre bliver der stadig produceret og solgt hjemmesider bygget op af tabeller - men dem om det!
Godt webdesign er hjemmesider kodet med DIV- og SPAN-containere og ikke med tabeller!
Tilbage til forsiden